Katja Meertens

Tekst- en communicatieadvies

Wat zeg je tegen een ernstig zieke?

Hoe gedraag je je in de buurt van iemand die ernstig ziek is? In het weekblad Libelle stond begin juni een artikel over dit onderwerp. In het artikel komt palliatief verpleegkundige Diana Geers aan het woord. Zij zegt: “De ervaring leert dat mensen die ernstig ziek zijn en zullen sterven, juist graag willen praten. Niet alleen over de dood, maar ook over het leven. Mensen vragen zich in de laatste levensfase af wat ze hebben bijgedragen aan de wereld. Ze maken de balans op: heb ik een goed leven gehad? Hoe blijf ik van betekenis? In de meeste gevallen willen ze daar met anderen over praten. Maar die omgeving, die dúrft vaak niet. De omgeving vraagt meestal weinig. Niet uit desinteresse, maar omdat we liever praten over leuke dingen.”

Mooi gezegd van Diana Geers. En helemaal waar. Toen ik een jaar lang een hospice volgde voor mijn boek, heb ik veel gesprekken met mensen die zullen sterven gevoerd. Mooie, bijzondere of juist heel normale gesprekken, die me zijn bijgebleven omdat ze op een bijzonder moment zijn gevoerd. Fijne gesprekken zijn vermoedelijk een belangrijke reden voor de vele vrijwilligers in de palliatieve zorg om juist in deze zorgsector te willen werken.

Het is jammer als ‘de omgeving’, zoals Diana Geers het noemt, uit angst die gesprekken niet aangaat. Wie alleen wil praten over ‘leuke dingen’, laat veel aan zich voorbij gaan.

Toch vraag ik me af of de angst alleen bij ‘de omgeving’ ligt. Soms willen zieken bepaalde zaken helemaal niet met hun dierbaren bespreken, uit angst of bezorgdheid hun geliefde ermee op te zadelen. Ze praten dan liever met ‘een vreemde’: een vrijwilliger, verpleegkundige, arts of een schrijfster van een boek, omdat ze weten dat die niet boos, verdrietig, of verward raakt van hetgeen ze willen zeggen.

Goed dat Libelle aandacht besteedt aan hoe je moet omgaan met zieke mensen (én prettig dat het mijn boek aanraadt als leesvoer). Het toont aan dat er nog veel te leren is rondom sterven en de dood.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 juni 2012 door in boek, laatste levensfase, media, palliatieve zorg.
%d bloggers liken dit: