Katja Meertens

Tekst- en communicatieadvies

Mag een veroordeelde arts weer arts zijn?

Vandaag was ik weer even dagbladjournalist en werd dit artikel van mij in het Algemeen Dagblad gepubliceerd.

Klik hier om het artikel te lezenArts (48) ontslagen om verzwijgen moordaanslag
Een verpleeghuis in Enschede heeft onlangs een 48-jarige arts ontslagen, omdat de man had verzwegen dat hij 9 jaar geleden is veroordeeld voor een moordaanslag. Het verpleeghuis had nagelaten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de arts te verlangen, omdat dit nog niet verplicht is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak. 

Ik volgde deze zaak in 2003 en 2004 voor het AD, nadat de arts in kwestie twee junks opdracht had gegeven zijn ex-vrouw met benzine te overgieten en in brand te steken.

De junks belden’s ochtends vroeg bij haar huis aan en toen de vrouw in haar nachtpon opendeed, kreeg ze benzine over zich heen die werd aangestoken. Haar twee zoontjes van destijds 10 en 11 jaar en haar ouders waren getuige van de aanslag. De vrouw werd met tweede- en derdegraads verwondingen aan haar gezicht en bovenlichaam naar het brandwondencentrum gebracht waar zij vier maanden in een kunstmatige coma werd gehouden. Toen ze wakker werd, herkende ze haar eigen gezicht niet meer.

In de dagen voor de aanslag bedreigde de arts zijn ex-vrouw, toen hij vernam dat zij een relatie had. Tijdens de rechtszaak ontkende hij elke betrokkenheid. Het bewijs tegen hem was echter zo overweldigend dat de rechter hem 15 jaar cel oplegde. De junks kregen beiden tien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Ik kwam de naam van de arts weer tegen toen ik via Groupon een aanbieding zag van Cleopatra Health and Beauty in Enschede. Wat gek, dacht ik. Die man zit toch voor 15 jaar vast? Het bleek dat de arts, die bijna tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, in zogeheten detentiefasering zit, wat inhoudt dat hij onder toezicht van de reclassering weer terugkeert in de samenleving. Hij werkte een paar dagen in de schoonheidskliniek als homeopathisch arts en in het verpleeghuis Cromhoff in Enschede, waar hij in maart met een opleiding tot specialist ouderenzorg wilde beginnen.

Het leek me wat cru dat een man die zijn ex-vrouw voor haar leven verminkte, werkt in een schoonheidssalon met het  motto: ‘Wij laten u weer stralen’ op de website. En ik kon me niet voorstellen dat een arts die het lichaam en leven van een ander moedwillig heeft verwoest, over een paar jaar dagelijks mag beslissen over het leven en de dood van kwetsbare ouderen.

Mijn vragen leidden uiteindelijk tot het ontslag van de man bij het verpleeghuis en na publicatie van het artikel in het AD, ook bij Cleopatra. En het leverde op internetfora discussie op waarom iemand die zijn straf heeft uitgezeten, niet gewoon weer aan het werk mag.

Natuurlijk mag de man aan het werk! Graag zelfs, want ex-gedetineerden hoeven niet van een uitkering te leven. Maar mag een veroordeelde arts na zijn straf weer arts worden? Volgens mij niet.

Als je dokter bent, ben je dat altijd en overal, ook buiten diensttijd. “Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten,” zweert elke arts trouw de artseneed van de KNMG, die is gebaseerd op de Eed van Hippocrates. Deze arts heeft aantoonbaar niet gezorgd voor zijn ex-vrouw, hun kinderen en haar ouders. Hij heeft zich niet aan zijn eed gehouden, en dan kan je – wat mij betreft – geen arts meer zijn. Helaas was de wetgeving in de tijd van zijn veroordeling niet toereikend om de man een beroepsverbod op te leggen, vandaar dat de man nog steeds een BIG-registratie heeft.

De inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak. Prima. Ik hoop dat de uitkomst is dat artsen die ooit veroordeeld zijn voor een levensdelict, privé of in functie, níet als arts of anderszins in de zorg mogen werken. Gelukkig zijn er nog talloze andere beroepen.

Advertentie

3 reacties op “Mag een veroordeelde arts weer arts zijn?

 1. Frank Timmers
  11 januari 2013

  Goed stuk. In die zin heb ik ook zitten denken over deze kwestie en die van de neuroloog Jansen Steur. Maar wat als er een tekort aan artsen is? Dat is momenteel de situatie in Duitsland. Als je de keuze hebt tussen geen neuroloog – of een neuroloog over vier maanden – en je kunt nu naar Jansen Steur?

  • anja
   13 februari 2013

   Is deze arts echt niet meer werkzaam bij het schoonheidsinstituut? Ik kan nergens de naam vinden van de betreffende arts…

   • Katja Meertens
    18 februari 2013

    Voor zover ik weet, is hij ook bij de schoonheidskliniek ontslagen. Je kunt zijn naam achterhalen door naar de berichtgeving over de aanslag van destijds te googelen. Om ethische redenen kan ik je zijn naam hier niet geven.
    Succes, Katja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 januari 2013 door in Journalistiek werk, media, verpleeghuis.
%d bloggers liken dit: