Katja Meertens

Tekst- en communicatieadvies

In de media

Volkskrant Magazine

Greta Riem20160109_090531000_iOSersma schreef voor Volkskrant Magazine een mooi verhaal over het leven van Zahra, met De Kamer van mijn zoon als inspiratiebron. Ook interviewde ze Zahra thuis, waar ze via Skype Aryan bellen die in Canada studeert. Met prachtige foto’s van Adriaan van der Ploeg en Walter Willems.

De Ochtend

ochtendOp maandag 7 december werden Zahra en ik uitgenodigd om aan te schuiven bij Ghislaine Plag voor het radio 1-programma De Ochtend. We spraken over waarom De kamer van mijn zoon niet zomaar een doorsnee ontvoeringsverhaal vertelt, zo die verhalen al doorsnee zijn. Hier het interview in beeld en geluid.

 

 

&Magazine

Scan_20160106Het &Magazine, de zaterdagbijlage van de voormalig Wegener kranten (onder meer het Eindhovens Dagblad, de Stentor en Tubantia, oplage 700.000) drukte een voorpublicatie af van De kamer van mijn zoon. Inclusief een paginagroot beeld van de prachtige beer die door Mark Nixon is gefotografeerd als onderdeel van zijn indrukwekkende project Much Loved.

 

 

Metro

20151204_102711827_iOSEen aanrader, noemt het dagblad Metro De kamer van mijn zoon in het katern Metro Health van vrijdag 4 december. Een kort maar krachtig stukje in een veelgelezen krant, dus daar zijn we blij mee!

 

Lindanieuws.nl

lindanieuwsDe website Lindanieuws.nl, van de makers van Linda., sprak Zahra over de ontvoering en de hereniging met haar zoon Aryan. Lindanieuws is een van de meest gelezen nieuwssites door vrouwen, precies de doelgroep van het boek De kamer van mijn zoon.

AD Haagse Courant

AD Haagse Courant
Mijn oud-collega Albert Kok interviewde Zahra over ‘De kamer van mijn zoon’ voor AD Haagse Courant. Het artikel werd 3 december 2015 gepubliceerd. Ik hoop dat ik binnenkort een duidelijker en leesbaarder versie kan tonen.

 

Moraalridders

Het tv-programma Moraalridders met Andries Knevel en Tijs van den Brink nodigde mij op 14 april uit te praten over De meeste mensen gaan hier dood. Knevel zei in het programma dat het boek hem had geraakt. Ik legde uit wat palliatieve zorg nu eigenlijk inhoudt en vertelde over het verschil in euthanasie en palliatieve sedatie. Klik op de foto op om het interview terug te zien.

Libelle

Uit Libelle nr. 23, 2012Hoe gedraag je je in de buurt van iemand die ernstig ziek is? In het weekblad Libelle stond begin juni een artikel over dit onderwerp. In het artikel komt palliatief verpleegkundige Diana Geers aan het woord die zegt dat mensen die ernstig ziek zijn en zullen sterven, juist graag willen praten. Niet alleen over de dood, maar ook over het leven. Helemaal waar. En prettig dat Libelle De meeste mensen gaan hier dood’ aanraadt als leesvoer.

 

Tijdschrift voor ouderengeneeskunde

Tijdschrift Ouderengeneeskunde aprilWanneer specialisten ouderengeneeskunde in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde schrijven dat mijn boek ‘zeker de moeite waard‘ is om te lezen, word ik extra blij. Volgens hen is dat vanwege ‘het inzicht van de schrijfster ten aanzien van het werk van vrijwilligers en professionals in het hospice en in het bijzonder van het werk van de ouderengeneeskunde’ en door ‘de waardevolle theoretische achtergrondinformatie over palliatieve zorg’.

 

Santé

Foto: Ester Gebuis

Santé, het blad over gezondheid, beauty & psychologie interviewde mij voor de rubriek ‘Het inzicht’. Ook moest ik op de warmste oktoberdag (25 C!) in dikke trui op de foto bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Zie hier het resultaat.

 

Algemeen Dagblad

 

Het Algemeen Dagblad, de krant waarvoor ik zes jaar heb gewerkt, plaatste zaterdag 4 juni een interview in de Rotterdamse edities met de kop: ‘Er wordt ook gelachen’. En zo is het! Lees het hier.

 

 

Telegraaf

Telegraaf, 20-4-2011“Euthanasie komt nauwelijks voor in palliatieve instellingen. Met goede zorg durven de meeste terminaal patienten een natuurlijke dood af te wachten.” Dit stelt schrijfster Katja Meertens in het boek De meeste mensen gaan hier dood. Leven in een hospiceDe Telegraaf bericht er op 20 april over. Klik hier voor het bericht.

 

De Volkskrant

In het boekenkatern van de Volkskrant wordt wekelijks een boekomslag besproken. Ook het omslag van De meeste mensen gaan hier dood kwam aan de beurt. Over de inhoud zei de krant: ‘Haar verslag is sec en to the point. De dilemma’s van de betrokkenen zijn navoelbaar; de keuzen die moeten worden gemaakt zijn herkenbaar voor wie met stervenden te maken heeft gehad.’ Klik hier voor de omslagbespreking.

 

Trouw

Recensie in Trouw van 29-4Trouw (29 april) spreekt in een recensie van een ‘Integere beschrijving van een wereld die je verre van je wilt houden’. Lees hier de recensie.

 

 

Elsevier

Elsevier vindt De meeste mensen gaan hier dood een ‘Fraaie getuigenis’ zoals te lezen is in de kleine recensie in het nummer van 30 april. Klik hier voor de recensie.

 

 


Metro

In de Rotterdamse editie van het gratis dagblad Metro staat op 10 juni een paginagroot interview over mijn boek. Met een foto gemaakt in het Westerpaviljoen in Rotterdam door Richard van der Klaauw. Klik hier voor het hele artikel.

Dit is de dag

Dit is de Dag op 20 april

In het radio 1-programma Dit is de Dag spreekt ik op 20 april over mijn verblijf in hospice Cadenza en welke persoonlijke verhalen van de patiënt en de naaste familie zij heeft meegemaakt. Luister of kijk hier naar de uitzending.

Margriet

 

Margriet ondervroeg bijna 2000 vrouwen over euthanasie en kwam met een opvallende en opmerkelijke uitslag: 89 Procent is voor verruiming van de euthanasiewet en 91 procent overweegt euthanasie bij ondraaglijk lijden. Voor mij een teken dat de meeste mensen niet weten dat lijden ook op andere manieren kan worden verlicht. Namelijk met goede palliatieve zorg. Gelukkig mocht ik in dit artikel mijn mening geven. Lees de uitslag van de euthanasie-enquête hier.

 

 

Feyenoord Magazine

Mario Been en Peter Houtman op bezoek in CadenzaIn het Feyenoord Magazine van mei een korte ‘voorpublicatie’ uit De meeste mensen gaan hier dood over het bezoek van Feyenoorders Mario Been en Peter Houtman aan een bijzondere Feyenoord-fan die is opgenomen in het hospice. Lees hier het artikel.

 

 

Dagblad van het Noorden

Het Dagblad van het Noorden, de krant waar ik als journalist begon toen het nog gewoon Nieuwsblad heette, interviewde mij en zette een aankondiging op de voorpagina van de krant van 11 mei. Lees hier het hele artikel in de krant.

 

 

Relevant

Recensie in Relevant nr. 3, 2011De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is een enthousiast pleitbezorger van euthanasie. Ik ben het niet altijd met ze eens, omdat ik vind dat ze eenzijdig over euthanasie berichten, maar ik ben wel erg trots op de uitgebreide recensie van Marijke Hilhorst in het NVVE-blad Relevant. Zij noemt mijn boek ‘indrukwekkend.’ Lees het hier.

 

de Havenloods

“Zo dicht bij de dood zijn, is heel intens en heel erg bijzonder”, zegt de Rotterdamse schrijfster Katja Meertens in het huis-aan-huisblad de Havenloods van 26 april. Klik hier voor het artikel.

 

 

H-A-H blad Heiloo

De 25-jarige Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Thuiszorg in Heiloo nodigde mij in oktober uit een lezing te houden bij hun jubileumviering. De aankondiging van de feestelijke avond stond in het plaatselijke huis-aan-huisblad.

 

De Heraut

Het hospice Lansingerland opende in april de deuren en hield een half jaar later een bijeenkomst voor alle vrijwilligers. Ik mocht spreken en vertelde onder meer over de verschillen in hospices en het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie, dat voor een aantal vrijwilligers nog onbekend was. In de plaatselijke krant verscheen er een stukje over. Lees het hier.

 

Antenne

De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) hebben een eigen bulletin Antenne. In de september-editie wordt mijn boek zeer positief besproken. Lees het hier.

 

 

Nursing

 

In het vakblad Nursing is De meeste mensen gaan hier dood het Boek van de Maand, zo is te lezen in het kort maar krachtige berichtje. Lees het hier.

 

 

 

Zorg+Welzijn

Het vakblad Zorg+Welzijn besteedde in de boekenrubriek aandacht aan De meeste mensen gaan hier dood. In de recensie staat onder meer: ‘Meertens verduidelijkt onderwerpen waar men niet graag of niet makkelijk over praat.’ Lees hier de gehele recensie.

 

 

Stadsradio Amsterdam

In de platenkast van...Maandag 2 mei zat ik een uur lang in het radioprogramma In de platenkast van… van Stadsradio Amsterdam. Programmamaker Pieter Tinbergen vroeg honderduit over mijn boek en tussendoor luisterden ze naar door mij uitgekozen muziek. Klik hier om de uitzending te beluisteren.

%d bloggers liken dit: