Katja Meertens

Tekst- en communicatieadvies

Hoeveel mensen liggen er in een hospice?

Katja in MoraalriddersHet tv-programma Moraalridders met Andries Knevel en Tijs van den Brink nodigde mij uit te praten over De meeste mensen gaan hier dood. Ik legde uit wat palliatieve zorg nu eigenlijk inhoudt en vertelde over het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie. In het programma zei Knevel dat het boek hem had geraakt.

Wie goed oplet, merkt dat ik geen antwoord gaf op de vraag van Andries Knevel hoeveel hospices er nu eigenlijk in Nederland zijn. Daarom hier het antwoord: er zijn in Nederland 250 hospicevoorzieningen. Daarvan zijn 110 hospices zelfstandig, de andere voorzieningen zijn gesitueerd op een afdeling bij een verzorg- of verpleeghuis.
In totaal hebben deze hospicevoorzieningen zo’n 1000 bedden. Als je weet dat ongeneeslijk zieken gemiddeld  een maand in een hospice verblijven en de bezettingsgraad zo’n 70 procent is, kun je uitrekenen dat er jaarlijks zo’n 8400 mensen in een hospice liggen.
Ruim 90 procent van de gasten overlijdt in het hospice. De anderen gaan alsnog naar huis, worden naar een verzorg- of verpleeghuis gebracht, of overgeplaatst naar het ziekenhuis.

Klik hier om het interview terug te zien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 april 2011 door in boek, euthanasie, hospice, media, palliatieve zorg en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: