Katja Meertens

Tekst- en communicatieadvies

Wat een indrukwekkende dag!

Een emotionele omhelzing voor mw W., die het eerste exemplaar kreegRuim 24 uur na de officiële boekpresentatie van ‘De meeste mensen gaan hier dood. Leven in een hospice’ in het palliatief centrum Cadenza ben ik nog aan het bijkomen. Wat een indrukwekkende, emotionele, vrolijke en zonnige dag was het!

Het begon om een uur of vier, toen de eerste gasten binnen druppelden. Meneer Van ’t Klooster, wiens vrouw door euthanasie in Cadenza is overleden – haar verhaal wordt uitgebreid beschreven in mijn boek – was een van de eersten. Hij kwam met zijn familie helemaal uit Gelderland, waar hij op vakantie was. Met z’n vieren zaten ze ruim twee uur in een snikhete auto omdat ze mijn presentatie niet wilden missen. Wat een bijzonder gebaar.

Veel familieleden van mensen die in Cadenza zijn overleden kwamen langsVervolgens kwamen de zussen Hoving, mevrouw en dochter Pothof, mevrouw Binnendijk, Esther Desmet met haar man en kind, Miranda Langendoen, mevrouw Kooijman en haar dochter, broer en zus Ooms en Julia van Rijn* met man en dochter. Stuk voor stuk familieleden van mensen, die een grote rol spelen in mijn boek, en die in Cadenza zijn overleden. Het was een emotioneel weerzien: voor de familieleden van de overledenen omdat ze (soms) voor het eerst weer in Cadenza waren, de plek waar zoveel herinneringen liggen en waar ze voor het laatst met hun geliefde moeder, vader, man of vrouw waren. En voor mij was het emotioneel omdat hun komst onderstreepte hoeveel vertrouwen ze mij hadden geschonken hun verhaal en het verhaal van hun stervende geliefde op te schrijven.

Ik zag verplegenden, artsen, oud-arts-assistenten, vrijwilligers, mijn meelezers, vrienden en vriendinnen, mijn kinderen, mijn vader die speciaal uit Portugal overkwam, mijn trotse moeder en zus: allemaal kwamen ze om dit voor mij zo belangrijke moment te delen.  Ik heb hopelijk met zo veel mogelijk gasten een paar woorden kunnen wisselen, helaas was de tijd kort.

Locatiemanager Petra van 't Klooster van CadenzaWant om 17 uur begon het officiële gedeelte, toen locatiemanager Petra van ’t Klooster van Cadenza iedereen welkom heette. Petra  heeft mij namens Cadenza de presentatie en borrel aangeboden. Ze regelde dat iedereen netjes werd ontvangen, dat er bloemen waren voor een aantal gasten, dat er een signeertafel met stapels boeken stond en nog zoveel meer waardoor het een echt feestje werd. Daar ben ik haar enorm dankbaar voor.

Ineke KoedamIneke Koedam van haar eigen praktijk Weerschijn, in rouwverwerking en afscheidbegeleiding, en oud-coördinator van hospice De Vier Vogels in Rotterdam, hield de indrukwekkende lezing ‘De dood houdt ons bezig’. Ze ging in op de diverse standpunten over euthanasie, het Vrije Wil initiatief en de levenseinde klinieken en zorgde daarmee voor stof tot nadenken.

Mw W. ontdaanAan mij viel de eer te beurt het eerste exemplaar uit te reiken. Aan wie anders kon ik dat doen dan aan mevrouw W., die doodziek Cadenza binnenkwam en daarom haar huis en al haar spullen had weggedaan, na een half jaar genezen werd verklaard en na een jaar Cadenza verliet om in een verzorgingshuis te gaan wonen? Mevrouw W. was volkomen verrast en reageerde zeer emotioneel. Wat ben ik blij dat ze erbij was en dat ik haar nog kon omhelzen.

Ik las een stukje uit mijn boek voor. Het viel niet mee dat zonder tranen te doen, te meer omdat ik wist dat de betrokkenen van het stukje dat ik had uitgekozen aanwezig waren. Ik durfde niet op te kijken, bang dat ik dan niet meer uit mijn woorden zou kunnen komen.

Eva de Mooij speelde Come to me van Laura JansenEva de Mooij zorgde met mijn lievelingsliedje Come to me van Laura Jansen voor wat ontspanning. Mijn dochter vroeg of zij écht Laura Jansen was, maar nee, het was een look-a-like.

signerenDrie kwartier later was het officiële gedeelte voorbij en begon de borrel. Ik nam plaats achter de signeertafel en heb geloof ik wel honderd boeken gesigneerd. Ik heb geprobeerd voor iedereen een persoonlijke boodschap achter te laten, dat was toch het minste wat ik terug kon doen voor al die mensen die zich zo aan mij hebben opengesteld in de tijd dat ik het hospice volgde.

Je begrijpt, ik geniet nog wel een tijdje na. Wil je alle foto’s van de presentatie zien? Yvonne van Wely maakte een prachtig fotoverslag.

*De namen van de familieleden van overledenen die ik hier noem, komen overeen met de namen van de mensen uit mijn boek. In werkelijkheid heten ze anders.

Advertentie

2 reacties op “Wat een indrukwekkende dag!

 1. Thea Levie-Piët
  23 april 2011

  Lieve Katja,
  Wat heb ik gisteren genoten! Het was indrukwekkend, vrolijk en persoonlijk.
  Ik vond het een eer dat ik erbij mocht zijn.
  Jouw soep was heerlijk!
  Ook daar had je goed over nagedacht.
  Ik was net in Heiloo bij de boekhandel en daar lag je in vijfvoud! Geniet maar lekker na, Liefs Thea

 2. Mariette de Boer
  27 september 2012

  Beste Katja,

  Pas geleden kocht ik jouw boek omdat ik alles lees wat los en vastzit over Hospices en de mensen die er werken…een gezonde intresse want inmiddels ben ik begonnen met en zorgcursus om als zorgvrijwilligster in het Hospice Alkmaar te gaan beginnen. Het meest bijzondere van jouw boek is dat het zo ontzettend makkelijk leest terwijl het onderwerp dat eigenlijk niet is.Voor mij persoonlijk was het weer een stap dichterbij de beslissing om een mail te sturen en aan te geven dat dit is wat ik graag wil. Van hieruit wil ik verder, IK die als 15 jarige van school ging omdat ze het maar niks vond om te leren,maar wel wilde werken, IK die haar man verloor toen ik 29 was , IK die opnieuw verliefd werd, trouwde en naast de drie kinderen die er al waren er nog eens 3 bijkreeg, IK die nu eindelijk pas weet wat ze wil worden als ze groot is….ik zal verder gaan met leren, leren om mensen in hun laatste levensfase te kunnen bijstaan, leren om de mensen eromheen ( zoals ik dat zelf ook ooit was) te kunnen en mogen begeleiden tijdens hun rouw….Stervensbegeleidster en rouwtherapeute…dat zal mijn einddoel zijn! Ik ga ervoor met heel mijn hart! Dank je wel voor je prachtige boek, maar ook zeker een dank je wel aan al die mensen met wie je mee mocht kijken, voelen en beleven.

  Groetjes van een 44 jarige vrouw , Mariette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 april 2011 door in boek, boekpresentatie, fotograaf, hospice, Rotterdam en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: